Maszk fajták jellemzői

A maszk viselése nagyon sok helyen elvárás lett a koronavírus-járvány csökkentésének érdekében. Viselése a mindennapi rutinunk része lett, mégis sok kérdés felmerül még maszk vásárlást megelőzően. Ebben a cikkben bemutatjuk a maszk fajták jellemzőit, sajátos tulajdonságaikat.

Maszk fajták

Ma már számtalan maszk verzióval találkozhatunk a piacon, az egyszer használatos, mindeddig a munkavédelemben használt, erős légszűrésre alkalmas (FFP3 és FFP2 jelzésű) maszktól az ugyancsak egyszer használatos, 3 rétegű, sebészi maszkon keresztül a mosható textil maszkokig. Nézzük, melyiket mikor javasolt viselni, és megvéd-e minket egyáltalán?

A szájmaszkok jellemzői

 Sebészi maszk

Az egyszer használatos sebészi maszk a kórokozók aerosol cseppek formájában történő terjedését akadályozza meg. Elsősorban nem a maszk viselőjét védi, hanem a többi embert.

A maszk viselése segít a fertőzésveszély csökkentésében, mert nem érintjük meg akaratlanul arcunkat, és az arc érintésével kapcsolatos rossz szokásainkat (arcfogdosás, támaszkodás, stb.) elhagyjuk. Javasolt viselési ideje 4-6 óra, de átnedvesedés esetén azonnal cserélni kell.

Megfelelő használat mellett alkalmas a légzőrendszer védelmére és a mikroorganizmusok terjedésének megakadályozására.

A sebészi maszk viselése, és fel-és levétele során kerülni kell a maszk megérintését, mivel annak külső felszíne szennyezettnek tekinthető, és a vírus a papírfelületeken is több óráig életképes marad. A maszkot úgy kell beállítani, hogy az teljesen fedje az orrot és a szájat, alsó széle az áll alatt legyen. Amennyiben van a maszk felső részén orrmerevítő, azt is az orr formájához kell igazítani. Súlyos hiba a maszkot az áll alá lehúzva viselni! Ezután a maszkot már nem lenne szabad újra felhelyezni az arcra!

Légzőmaszk

A légzőmaszk kétirányú védelmet ad: nem csak a viselőből kiáramló levegőt, és apróbb-nagyobb nyálcseppeket tartja vissza, hanem a belélegzett levegőt is szűri – biztonsági besorolása alapján különböző mértékben. Előre formázott kivitelben kapható ezért felhelyezése egyszerűbb, és pontosan illeszkedik az arc formájához. Merevebb az anyagszerkezete, ezért kényelmesebb lehet pl. Folyamatos beszédnél.

Az európai szabvány (FFP) a szűrőkapacitást jelöli, hogy az adott típus a 0,3 mikronnál nagyobb részecskék hány százalékát szűri ki. az FFP1 szűrőkapacitása 80%, az FFP2-é 94%, az FFP3-é pedig 99%. Az amerikai szabvány KN95-ös maszkok pedig 95% szűrőkapacitással rendelkeznek – ez megfelel az európai szabvány FFP2-es jelölésének. A jó minőségű FFP2 maszkok is a névleges szűrési hatékonyságnál hatékonyabb, az FFP3 maszkoktól megkövetelthez közeli értékű szűrésre képesek!

A KN95 maszkokat és az FFP2 maszkokat tartják közvetlen, közeli ember-ember kapcsolat esetén megfelelőnek a koronavírus elleni védekezésben. Viselésük legfeljebb 8 órán át javasolt, utána ezeket a maszkokat is el kell dobni (meg kell semmisíteni).

Textil maszkok

A mosható textil maszkok egyre elterjedtebbek. Egyre több a kialakult változat is: egyrétegű-többrétegű, sebészi maszkhoz hasonlóan hajtogatott – csészeforma kialakítású, egyszínű-mintás stb. Az összes maszktípus közül ezeknek a legalacsonyabb a védelmi értéke, mert a textilmaszkok pórusmérete nagyobb, mint a sebészi maszkok, különösen pedig az FFP2-FFP3 maszkok szűrőié.

Ugyanakkor a maszk viselőjének környezetét még ezek a maszkok is védik a viselő köhögése-tüsszentése esetén. Minden viselés után fontos a megfelelő tisztítása és fertőtlenítése! Javasolt a 60-90 fokon való mosás, és vasalása is!

 

A maszkok helyes használata

Bármilyen maszkot is használunk, fontos a megfelelő viselése! Vannak alapvető szabályok, melyek mindig érvényesek:

  1. A maszk felvétele előtt mossunk alaposan kezet szappanos vízzel, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt.
  2. A maszk részt ne fogjuk meg, ne érjünk hozzá, felvételhez, igazításhoz csak a pántokat használjuk!
  3. A maszk illeszkedjen az arcunkhoz, kerüljük az alatt-fölötte levegővételt, mert akkor felesleges a viselése.
  4. Az eldobható maszkokat ne viseljük többször. Amennyiben le kell vennünk, ne vegyük vissza, használjunk újat. Átnedvesedés esetén azonnal cseréljük.
  5. A textil maszkokat levételt követően helyezzük maszk tartóba, vagy zacskóba a mosásig. Legalább 60 fokon mossuk ki, és vasaljuk minden viselést követően.
  6. A maszk levételét követően mossunk alaposan kezet szappanos vízzel, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

 

Maszk rendelés kedvező áron, gyors szállítással

A Szájmaszk Nagyker csapata valós készlettel, és hatékony ügyintézéssel fogadja megrendelői sajátos igényeit. Vásároljon nagy tételben, közvetlenül nagykereskedésünktől, kérjen egy kedvező ajánlatot tőlünk, és 12 órán belül válaszolunk! Vásárlóink magánszemélyek, egyéni vállalkozók és kiskereskedések egyaránt. Kattintson a kedvező ajánlatunkért:

3 rétegű maszk
Gyerek maszk
Orvosi maszk
FFP2 - KN 95-ös maszk
FFP2 szelepes maszk
Maszk tartó