Ezt kell tudni a maszkokról

Számos maszk fajtával találkozunk a piacon, mégis sokszor nem vagyunk tisztában a speciális kifejezésekkel. Mit jelent az FFP és KN95? Mi az a különbség az egészségügyi védőmaszk és a légzésvédő között? Melyik mire alkalmas? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek!

Alapvető információk a koronavírusról

A koronavírusról és terjedéséről vannak alapvető információk,  amelyek segítenek, hogy funkció és igény alapján tudjunk védőmaszkot választani. A koronavírus (SARS-CoV-2) egy új vírus, amely légúti légzőszervi megbetegedést (COV-19) okozhat. A vírus mérete 0,06–0,14 μm (mikron) nagyságú, cseppekhez tapadva fertőz, így a „nagyobb” cseppek kiszűrésével megakadályozhatjuk a vírus bejutását a szervezetünkbe. Vagyis a cseppnek a mérete a fontos, amihez a vírus hozzátapad. Aeroszol formában is képes fertőzni, vagyis a levegőben.

A hatékony védekezést egyértleműen a maszkok segítik, nézzük a típusokat.

 

Egészségügyi maszk - egyszer használatos

Ezek a maszkok általában papírból készülnek, téglalap alakúak, oldalt egy-egy gumipánttal. Fehér, szürke, kék, zöld színben kapható. Az egészségügyi sebészmaszk jobban fedi az arcot, mint a sima szájmaszk.

Elsősorban egészségügyi dolgozóknak lett kifejlesztve, a betegek védelme érdekében. Megakadályozza, hogy viselője megfertőzze a pácienst. Ezáltal ezek a maszkok azt segítik, hogy környezetünket megóvjuk, viselésükkel megakadályozzuk a szájon- és orron kibocsátott cseppek kijutását. Megelőzés céllal viselhető, akkor javasolt viselni, ha közösségbe megyünk. A szájmaszkok megszűrik a belélegzett levegő egy részét, de nem az egészet, és csak korlátozott ideig.

Ezek a maszkok beengedhetik a levegőt oldalról, és alulról is, de még megfelelő használat esetén sem véd 100%-ban a vírustól. De jó megoldás pl. ha valaki ránk köhög, mert felfoghatja a nagyobb cseppeket, vagyis csökkentheti a fertőzés kockázatát. A szűrő képessége elég jó, de párásodás hatására hamar eltömődik, veszít hatékonyságából.

Az egészségügyi maszk 3 rétegű papírból készül, egységes méretben, de létezik gyerek méretben is. Normál és sebészeti típussal is találkozhatunk, amelyek csak formában térnek el.

Viselése előtt nagyon fontos, hogy alaposan mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt. A fel- és levételre kizárólag a gumipántokat használjuk, és két újjal csíptessük az orrunkra a merevítőt, egyébként a maszkot ne érintsük meg a viselése közben sem! Használati ideje 4-6 óra, ezután feltétlenül cseréljük le. Levételt követően szintén alaposan kezet kell mosni. Csak egyszer használatos védőeszközök, többször nem lehet viselni, ki kell dobni.

 

Eldobható légzésvédő

Anyaga jellemzően többrétegű szövet és papír, illetve műanyag, fém részekkel. Kialakításuk merev, gumipánttal rendelkeznek, egyes típusok szeleppel. Általában fehér színben kapható.

A légzésvédő maszkok már szűrik a belélegzett levegőt is, így már a használót is védi a levegőben található szennyeződésektől, egyes típusai pedig már a vírus kiszűrésére is alkalmasak lehetnek. Védi a cseppfertőzéstől környezetünket.

Nem nyújt teljes védelmet a vírussal szemben, csak 0,3 μm méretnél nagyobb részecskéket szűrik, az ennél nagyobb cseppek ellen, és jellemzően ezekben található meg a vírus, távol tartják.

Bár formájának köszönhetően jól illeszkedik az arc formájához, még itt is előfordulhat “mellészívás”, a hatékonyságát csökkentve.

Találkozhatunk szelepes, és szelep nélküli verzióval is. Az FFP3-as típus már általában szeleppel rendelkezik. A szelep funkciója a légzés segítése, hatékonyságban nincs szerepük. Találkozhatunk szelep nélküli, egyszerűbb verziók, és akár moshatóak is

Az európai szabvány (EN 149:2001) három FFP (Face Filtering Piece) kategóriát különböztet meg, az alapján, hogy a maszk hány százalékát szűri ki a levegőben lebegő részecskéknek 0,3–0,6 μm méretig. Mindhárom típust a funkciója alapján, másra használunk.

  • FFP1: Nem szűrik ki nagy hatásfokkal az aeroszolokat, nem mérgező por, és lebegő szemcsék ellen használjuk. Véd a saját kezünktől, az arc megérintésétől,  és megakadályozza a nagyobb cseppek átjutását.
  • FFP2: 94-95%-os hatékonysággal képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskéket, így a vírusokat tartalmazó aeroszol cseppeket is szűri.
  • FFP3: Képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskék 98-99%-át, így a vírusokat, sőt még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

Viselése előtt nagyon fontos, hogy alaposan mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt. A fel- és levételre kizárólag a gumipántokat használjuk, és két újjal csíptessük az orrunkra a merevítőt, egyébként a maszkot ne érintsük meg a viselése közben sem! Levételt követően szintén alaposan kezet kell mosni. A legtöbb eldobható, de van, amit több alkalommal is felvehetünk, ez típus függő!

 

Textil maszkok

Kinézetre hasonlóak az egészségügyi maszkokhoz, de most már több formában is kapható. Egyedileg méretre szabható, szinte bármilyen színben- és anyagból, elkészíthető. A száj és orr eltakarására alkalmas lehet, felfogja a nagyobb cseppeket, vagyis csökkenthető annak a kockázata, hogy másokat ne fertőzzünk meg, ha köhögünk.

Nem alkalmas a levegő biztonságos vírusmentes megszűrésére, nem nyújt védelmet az aeroszolos fertőződés ellen, maximum a nagyobb szemcsék bejutásának kockázatát csökkenti. Általában 1-2-3 rétegű maszkokat készítenek textilből. Nem szabályozza szabvány, mert ezek jellemzően otthon készülnek.

Többször viselhető, minden alkalom után ki kell mosni legalább 60 fokos vízben, és vasalni kell a fertőtlenítés miatt. Figyelni kell a helyes viselésére és tisztításra,ha hozzáérünk kézzel, ki kell mosni! Nem szűri a vírusokat, nem az a célja, erre nem alkalmas! Ha nem jó a méret, nem illeszkedik az arcunkra, akkor többet árthat, mint használ, mert folyton igazgatjuk a kezünkkel.

Válasszon Ön is megfelelően szájmaszkot a hatékony védekezés érdekében! Viselje az előírásoknak megfelelően, hogy óvja a saját- és környezete egészségét!

 

Maszk rendelés kedvező áron, gyors szállítással

A Szájmaszk Nagyker csapata valós készlettel, és hatékony ügyintézéssel fogadja megrendelői sajátos igényeit. Vásároljon nagy tételben, közvetlenül nagykereskedésünktől, kérjen egy kedvező ajánlatot tőlünk, és 12 órán belül válaszolunk! Vásárlóink magánszemélyek, egyéni vállalkozók és kiskereskedések egyaránt. Kattintson a kedvező ajánlatunkért:

3 rétegű maszk
Gyerek maszk
Orvosi maszk
FFP2 - KN 95-ös maszk
FFP2 szelepes maszk
Maszk tartó