A maszk helyes használata

A maszk viselése egy szükséges óvintézkedés, melynek célja a megelőzés. A járványhelyzet felhívta a figyelmünket arra, hogy vannak időszakok, amikor a maszk viselése elengedhetetlen otthonunkat elhagyva. Mindennapjaink részévé vált a szájmaszk használata, saját magunk, szeretteink, és embertársaink védelmének érdekében.

Tisztában vagyunk az alapokkal?

Egyik napról a másikra kellett alkalmazkodnunk, és megtanulni a maszk helyes használatát. Illetve sokan nem is fordítottak időt és energiát arra, hogy a “maszk etikettet” megismerjék. Megszoktuk, hogy lakóhelyünk elhagyása veszélyforrás lehet a megfertőződés szempontjából, ezért automatikusan nyúlunk a maszk után. Ennek a viselése biztonságérzetet nyújt, de sajnos a nem megfelelő használat esetén szinte semmit ér.

A fertőzés/megfertőzés elkerülhető, ha a szakemberek tanácsait figyelembe vesszük!

A maszk felvétele

 1. Mielőtt megfognánk a tiszta maszkot, a legfontosabb az alapos kézmosás szappanos vízzel. Mosdó hiányában az alkoholos kézfertőtlenítő is jó megoldás lehet.
 2. Amennyiben egyszer használatos maszkunk van, az egyik oldala fehér, a másik pedig színes. Figyelni kell arra, hogy ennek viselésekor mindig a színes oldal legyen kifelé.
 3. A maszkot a pánt segítségével illesszük a száj és az orr elé, kerüljük a maszk rész megérintését.
 4. Amennyiben a maszkban van műanyag vagy fém orrmerevítő, igyekezzünk ezt is csak minimálisan, lehetőleg két ujjal beállítani.
 5. Figyeljünk arra, hogy a maszk takarja állunkat, és ne tudjunk alatta-fölötte levegőt venni, mert akkor feleslegessé válik a viselése.

A maszk viselése

 1. Az egyszer használatos maszkok javasolt viselési ideje 4-12 óra, a típustól függően. Amennyiben a maszk bevizesedik a levegővételtől, azonnal cserélni kell!
 2. A viselés ideje alatt kerülni kell a maszk érintését. Igyekezzen csak a pántoknál fogva megigazítani a maszkot, amennyiben ez szükséges.
 3. Amennyiben kényelmetlennek találja a maszk viselését, tájékozódjon a további típusokról is! A többféle kialakításnak köszönhetően vannak még könnyebb légzést biztosító maszkok is.
 4. Ne húzza le az álla alá a maszkot! Sajnos gyakran látni, hogy beszélgetés, étel-ital fogyasztása közben az emberek lehúzzák a maszkot az álluk alá, majd visszaveszik. Kerüljük ezt a lehetőséget, ez semmiképp nem higiénikus megoldás!

A maszk levétele

 1. A maszk külső része potenciálisan fertőzöttnek tekinthető, ezért ezt NE érintsük meg!
 2. Levétel előtt javasoljuk az alapos kézmosást szappanos vízzel, vagy alkoholos kézfertőtlenítő használatát.
 3. A rögzítő pántnál fogjuk meg a maszkot hátulról, és így emeljük le az arcunkról.
 4. Amennyiben a maszk egyszer használatos, dobja a szemetesbe, és gondoskodjon arról, se ön, se családtagjai ne tudjanak hozzáférni később.
 5. Mosható maszkok esetében szükséges a mosás, és a vasalás a vírusok elpusztulásához. Levételt követően, mosásig helyezze olyan helyre, ahol nem érintkezik más tárgyakkal (pl. maszk tartó, vagy zacskó). Ügyelni kell arra, hogy a későbbiekben ez a tároló is potenciálisan fertőzöttnek tekinthető, tisztítást igényel!
 6. A maszk levételét követően alaposan mosson kezet szappanos vízzel, vagy használjon kézfertőtlenítőt!

A maszk helyes használata mindenképpen segíti a védekezést. A három rétegű egyszer használatos maszkok higiénikus megoldást nyújtanak biztonságos kialakításukkal a mindennapokra. Vannak, akiknek kényelmesebb megoldás a merevebb, szájtól eltartott maszk kialakítás. Az FFP2-KN95-ös maszk nem simul a száj elé, így jobb megoldás lehet, ha valakinek munkája során többet kell beszélnie.

Összességében elmondható, hogy ha maszkot használ, tegye azt szabályosan, körültekintően, védve saját maga, szerettei és embertársai egészségét.

 

Maszk rendelés kedvező áron, gyors szállítással

A Szájmaszk Nagyker csapata valós készlettel, és hatékony ügyintézéssel fogadja megrendelői sajátos igényeit. Vásároljon nagy tételben, közvetlenül nagykereskedésünktől, kérjen egy kedvező ajánlatot tőlünk, és 12 órán belül válaszolunk! Vásárlóink magánszemélyek, egyéni vállalkozók és kiskereskedések egyaránt. Kattintson a kedvező ajánlatunkért:

3 rétegű maszk
Gyerek maszk
Orvosi maszk
FFP2 - KN 95-ös maszk
FFP2 szelepes maszk
Maszk tartó